28 Haziran 2014 Cumartesi

ZERDE

Güzel ülkemin çeşitli yerlerinde yapılan bir tatlıdır zerde.
Gaziantep, Balıkesir, Edirne, Konya, Şanlıurfa,  Tekirdağ, Edirne
 illerimizin yöresel tadıdır.
Artık Denizli'de de ben yapmaktayım :))
Çok hafif, lezzetli ve sunumu çok hoş.
Ikram ettiğim herkes tarafından çok beğenildi.
Ramazan da sofralarımızda hafif bir tatlı olsun diyenler için
Tarifine geçelim şimdi.
ZERDE
Malzemeler
1 fincan pirinç
14 fincan su
3 fincan şeker
1 tutam safran
1 litre süt
4 yemek kaşığı pirinç unu
Yapılışı
14 fincan suyun içine yıkadığımız pirinci koyup kaynamaya bırakalım.
Pirinçler pişince içine 1 fincan şeker ilave edelim.
Bir müddet daha kaynatıp kıvamı hafif koyulaşınca 
1 fincan daha şeker ilave edelim.
                                         Bir müddet daha kaynatıp kıvamı hafif koyulaşınca 
Kalan 1 fincan şekeri ilave edip kaynatalım.
Başka yerde 1 fincan kadar suda safranı kaynatalım.
Süzelim ve o suyuda kaynayan tatlımıza ilave edip biraz daha kaynatalım.
Başka yerde 1 litre süt ve 4 yemek kaşığı ile muhallebi hazırlayalım.
Kâselere muhallebiyi paylaştıralım.
Biraz soğuyunca üzerine tatlıyı pay edelim.
Soğuyunca
üzerini Şam fıstığı, kuru üzüm, künar gibi 
çerezlerle süsleyelim.
Ben servisten önce ki süslenmiş :) halini fotoğraflamayı unutmuşum.
Afiyet olsun!!!!
Not: Bu ölçü ile 13-14 kase çıkıyor.Daha fazla yapmak isterseniz 
Fincan yerine su bardağı kullanabilirsiniz.






1 yorum:

  1. Ben zerdeçal ve portakal ya da ananas suyunu da tavsiye ederim. Lezzetli oluyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil